Jos et tahdo lukea koirista, klikkaa KIRJAT
---->

Jos et tahdo lukea kirjoista, klikkaa JASU tai RIKI ---->


Mikäli kumpikin kiinnostaa, olet taatusti oikealla sivustolla!

keskiviikko 12. lokakuuta 2011

Tuhat loistavaa aurinkoa

"Mariam on vain 15-vuotias, kun hänet lähetetään Kabuliin ja naitetaan itseään kolmekymmentä vuotta vanhemmalle Rashidille. Hän aloittaa uuden elämänsä toiveikkaana, mutta vuosien kuluessa burqa kätkee alleen niin nöyryytykset, mustelmat kuin hiipuvan toivon lapsesta.

Kaksi vuosikymmentä myöhemmin Kabulissa riehuvat taistelut murskaavat myös nuoren ja rakastuneen Lailan haaveet tulevaisuudesta. Hänestä tulee Rashidin toinen vaimo.

Afganistanilaisnaisen kohtalosta määräävät miehet, sota, talibanien hirmuhallinto. Mutta Mariamin ja Lailan välille kasvaa ystävyys, joka on kaikkia näitä vahvempi - ja joka saa heidät yhä uudestaan taistelemaan toivon ja vapauden puolesta."
Tuhat loistavaa aurinkoa oli todella koskettava romaani. Kirjassa seurataan kahta Afganistanilaisnaista Mariamia sekä Lailaa vuorotellen naisten näkökulmia heidän elämästä. Molemmat henkilö hahmot ovat mielenkiintoisia persoonia ja aika erilaisia.Tarina on hyvin uskottava ja välillä jopa todentuntuinen.
Ihan kirjan viimeiset metrit olivat kyllä hiukan liian "pumpulia", mutta koska kirja itsessään on alusta viime metreille saakka naisten piinaa ja vääryyttä heitä kohtaan, niin ehkä loppu voisikin olla iloisen toiveikas. Pelkäänpä vain pahoin että oikeassa elämässä loppukaan ei usein muutu hyväksi, eikä ritari ratsasta valkealla ratsulla naisia pelastamaan. Eipä sillä että ritaria olisi Lailan tai Mariamin elämäänkään ratsastanut.
Hieno ja uskottava kirja, jossa ahdistus ja tuska kumpusi kirjasta myös lukijaan.

"Ehkäpä vuoden paras käännösromaani" - Kaleva Itsekin voisin sanoa samaa!

Osa luvusta, joka tuntui itselläkin sydän alassa asti ja jäi varmaan ikuisesti mieleen:
"Aishi", Aziza vikisi. "Maitoa"
"Pian" Laila suukotti tytärtään ja yrittii osua otsaan mutta tapasikin sen sijaan päälaen. "Ihan pian saadaan maistoa. Yritä olla kärsivällinen. Ole kiltti ja kärsivällinen äidin pikkutyttö, niin minä hankin sinulle pian aishia." Laila lauleskeli Azizalle.
Adhan kuului jo toisen kerran, mutta vieläkään Rashid ei ollut antanut heille ruokaa eikä myöskään vettä, mikä oli vielä pahempaa. Sinä päivänä huoneeseen laski raskas tukahduttava kuumuus.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti